Het succesverhaal van H&M

H&M is van oorsprong een Zweedse winkelketen. De oprichter is de heer Erling Persson. Hij was voor zaken in Amerika en zag daar verschillende winkelketens die heel veel kleding aanboden tegen lage prijzen. Hij was daarvan erg onder de indruk. Hij zag dat deze winkels een groot succes waren in Amerika. In Europa bestonden dit soort winkels eigenlijk niet. Daarom besloot hij om ook zo’n soort winkel op te richten. Dit was in 1947.

shoppen bij H & M

De eerste jaren

Erling Persson noemde zijn kledingwinkel Hennes. Dit is het Zweedse woord voor haar. De winkel liep als een trein. Het werd een groot succes in Zweden, net zoals hij had gezien in Amerika. In 1960 nam Persson de zaak Mauritz Widforss over. Deze zaak verkocht jachtartikelen, outdoorspullen en mannenkleding. De jachtartikelen en outdoorspullen moesten het veld ruimen, maar de mannenkleding bleef. Sindsdien werd de naam van de kledingzaak Hennes en Mauritz, oftewel H&M.

Vestigingen wereldwijd

In 1982 werd Eling Persson opgevolgd door zijn zoon Stefan. Omdat de kledingzaak zo’n succes was in Zweden, besloot Stefan Persson uit te breiden naar de rest van Europa. Ook dit was een groot succes, de nieuwe vestigingen schoten als paddenstoelen uit de lucht. In 2004 werd het duizendste filiaal geopend. Zo kwamen er ook heel wat vestigingen in Nederland. Omdat het succes bleef voortduren, richtte Hennes en Mauritz zijn pijlen ook buiten Europa. Er werden vestigingen geopend in Canada en de Verenigde Staten. Daarna ook in minder westerse landen, zoals Dubai, Koeweit, China, Japan, Rusland, Egypte.

Goedkope kleding

Het bedrijf loopt goed, dankzij de formule die Persson in Amerika had ontdekt: een groot assortiment kleding tegen lage prijzen. Deze formule blijft nog steeds voortduren en de reden tot het succes. Ook hier in Nederland kun je tegen lage prijzen kiezen uit veel verschillende kleding. Voor nog meer korting kun je gebruik maken van de H & M kortingscode.

Tags :

About the Author